Izveštaj sa VI Memorijala Mirka Miočića – Zadar 2022.

Izveštaj sa VI Memorijala Mirka Miočića – Zadar 2022.

Izveštaj sa VI Memorijala Mirka Miočića – Zadar 2022.

Dragi prijatelji,

desetoro kviz igrača iz Srbije imalo je priliku da prvog vikenda u oktobru učestvuje na jednom od najznačajnijih regionalnih kviz takmičenja, Memorijalu Mirka Miočića (izveštaj HRT-a možete videti na ovom linku). Ovo nadmetanje u znanju organizuje se pod ovim imenom po šesti put, u rodnom gradu jedne od omiljenih ličnosti hrvatske kviz scene i tragača u hrvatskoj verziji „Potere“, u periodu od 2013. do 2016. godine. Srbiju su na ovom takmičenju predstavljali najbolji domaći takmičar za prethodnu SKA sezonu, Ivan Andonov; zatim Stefan Grnčarski, Dušan Torbica i Sara Lukač (iz Beograda) i Luka Bošnjak, Stanko Kovač, Aleksandar Drača, Tamara Tomin, Lazar Živkov i Branimir Arsić (iz Novog Sada).

Naša kviz delegacija ispred “Arsenala” u Zadru

Program je otvoren još u petak uveče, “Random” pab kvizom u lokalu “Bazen”, gde je ekipa našeg Dušana Torbice zauzela 2. mesto, a kompletne rezultate tog takmičenja možete videti na ovom linku. Zvanično, Memorijal je otvoren individualnim tematskim kvizom “Domaćica”, sa 50 pitanja iz hrvatskog opšteg znanja, a od naših takmičara, učestvovao je samo Andonov i sa 17 poena zauzeo 98. mesto od 107 takmičara (rezultati na linku). Usledio je tematski kviz “Indija”, organizovan u saradnji sa indijskom ambasadom u Hrvatskoj, na kojem je učestvovalo 80 takmičara, a naš Andonov došao čak do bronze! Ovo su rezultati naših takmičara, kompletni rezultati na linku.

Usledio je centralni događaj ove dvodnevne manifestacije, a to je opšti individualni kviz, koji je u osam setova po 20 pitanja sastavio Karlo Plazina. Svi naši takmičari su učestovali na njemu, a okupilo se neverovatnih 158 takmičara. Mi, koji smo na MMM-u učestvovali i prošle godine, primetili smo da je ovaj kviz bio drastično teži nego onaj lane, te da su nam rezultati u apsolutnim vrednostima slabiji, ali i da smo svi popravili krajnje plasmane u odnosu na prošlu godinu. Od naših takmičara, u finale se plasirao Ivan Andonov, koji je nakon “regularnog” dela bio na šestom mestu, na kom je i ostao u finalu, što je u onakvoj konkurenciji, zaista rezultat vredan divljenja! Trijumfovao je Dean Kotiga, zakačena je tabela sa rezultatima naših takmičara, a kompletni rezultati su na linkovima, posebno za regularni deo,  a posebno za finale.

Nakon pauze, kasno popodne je počeo ekipni kviz, koji je okupio 72 ekipe sa po maksimalno četiri člana. Za nas je kviz obeležilo to što je beogradska ekipa “Guns of Brixton” ostala uskraćena za učešće u finalu za samo jedan bod, ali ipak završila takmičenje na sjajnom osmom mestu, što je samo još jedan u nizu odličnih rezultata koji su naši takmičari postigli u Zadru! “NS prijatelji kviza II”, potpomognuti mladim Riječaninom Antoniom Šalovim, završili su takmičenje u prvoj polovini tabele na 33. mestu, dok su “NS Prijatelji kviza I”, kojima se nažalost četvrti takmičar, Darko Petković, nije pojavio na ekipnom kvizu, zauzeli 54. mesto. Kompletan poredak na linku.

Drugi dan memorijala otvorio je još jedan kviz na kojem su učestovali svi naši takmičari, a tema je bila izuzetno popularna – geografija, koju je sastavio “znalac” iz hrvatskog “Milijunaša”, Ivan Jurić. Dvojica naših takmičara postigli su TOP10 rezultate i to u neverovatnoj konkurenciji 128 takmičara – Andonov je završio na šestom, Arsić na sedmom mestu, dok su Torbica, Živkov i Sara Lukač bili u prvih 25. Ovo su rezultati naših takmičara, kompletni rezultati na linku.

Poslednji individualni tematski kviz ovog MMM-a bio je “Over the rainbow” kviz, sa 50 pitanja o LGBT zajednici, provučenih kroz filter opšteg znanja. Kviz je bio, čini se, suviše težak, a naši najbolji takmičari na ovom kvizu bili su Andonov, Grnčarski i Bošnjak, zauzevši mesta od 25. do 30. Ovo su rezultati naših takmičara, kompletni rezultati na linku.

Nakon toga usledio je Knockout kviz, u kojem je 128 takmičara igralo na eliminaciju: većina naših takmičara ispala je u prvom kolu, osim Kovača i Andonova, koji su ispali u drugom, a na kraju trijumfovao Dean Kotiga. Usledio je poslednji događaj na Memorijalu, a to je kviz parova. Naših 10-oro takmičara međusobno se podelilo u pet tandema, a kviz se sastojao iz pet setova po 40 pitanja. U konkurenciji 94 para iz tri zemlje regiona, najbolji je bio par Kotiga-Živanović, a naši Andonov i Torbica zauzeli su 10. mesto sa 131 poenom. Puni rezultati su na linku.

Prošle godine obećali smo da ćemo se vratiti i jesmo, i to sa 10 takmičara. Obećali smo da ćemo gledati da uzvratimo gostoprimstvo na sličnom događaju u Srbiji i jesmo, zimus u Novom Sadu (što planiramo i da ponovimo u martu 2023. godine). Zahvaljujemo se organizatorima takmičenja iz organizacije KVIZD: mnogo je entuzijazma, truda, rada, vremena, energije i posvećenosti uloženo da bi se događaj ovakvih razmera doveo maltene do savršenstva, svaka čast ljudi i naravno, vidimo se i dogodine!

Svima koji ovo čitaju zahvaljujem se što su došli do poslednjih redova, za šta i sledi nagrada: na ovom linku moći ćete u narednom periodu da preuzmete sve testove sa tek završenog memorijala, i na taj način testirati svoje znanje.

Ostavite odgovor