Svetsko prvenstvo

cropped-Banner

 

Svetsko prvenstvo u kvizingu je pojedinačno takmičenje koje se održava svake godine u junu. Ovo takmičenje se održava istovremeno u preko 50 zemalja širom sveta, a svi učesnici rešavaju istovetne testove prevedene na jezik zemlje u kojoj rešavaju. U nekim većim zemljama, takmičenje se održava u više gradova, a u manjim zemljama poput Srbije u jednom gradu. Na kraju se rezultati šalju u sedište Svetske kvizing asocijacije koja sastavlja globalnu rang-listu.
Takmičenje se održava od 2003. godine, a u Srbiji od 2009. godine.
Test se sastoji iz 8 oblasti, u svakoj oblasti je po 30 pitanja. Test sa izrađuje iz dva dela od po 4 oblasti. Za svaki deo na raspolaganju je po sat vremena, sa pauzom od pola sata između. Svako pitanje nosi jedan poen, a takmičaru se ne uračunava ona oblast koju je najslabije uradio, tako da je maksimalan broj bodova 210.
Ukoliko dva takmičara imaju isti broj bodova, prednost na listi ima onaj takmičar koji je imao više bodova u najslabijoj oblasti (onoj koja mu nije uračunata).
Pitanja sastavlja međunarodni panel pri Svetskoj kvizing asocijaciji. Pitanja su tekstualna, a neka su propraćena slikom. Pitanja su takva da ne favorizuju nijednu naciju ili kulturu, već su podjednake težine za sve. Težina pitanja je različita, od jednostavnih, kakva se mogu čuti na televizijskim kvizovima, do vrlo opskurnih.
Oblasti su:

  • Kultura (umetnost, filozofija, muzeji, religija, mitologija
  • Zabava (muzika, balet, pozorište, radio, televizija)
  • Istorija (celokupna istorija, aktuelni događaji, otkrića, slavne ličnosti, civilizacije)
  • Životni stil (običaji, moda, dizajn, hrana i piće, zanati, zdrav život, ljudsko telo, proizvodi i brendovi, turizam)
  • Mediji (film, književnost, stripovi, jezik)
  • Nauka (hemija, matematika, fizika, društvene nauke, biljke i životinje)
  • Sport (sportovi, igre, razonoda, rekordi)
  • Svet (geografija, svemir, tehnologija, saobraćaj, izumi)

Na sajtu Svetskog prvenstva mogu se videti primeri pitanja sa ranijih takmičenja.
Ne postoje zvanične nagrade na svetskom nivou, već se igra za prestiž. Srpska kvizing asocijacija obezbeđuje simbolične nagrade za najuspešnije učesnike u Srbiji.