NS Open 2022 – rezultati

NS Open 2022 – rezultati

NS Open 2022 – rezultati

Dragi prijatelji,

subota, 5. mart 2022. godine, ostaće upamćena u istoriji regionalne kviz scene, po prvom turniru ove vrste organizovanom u Srbiji, a na kojem su učestovala neka od najvećih domaćih i regionalnih kviz imena. Napomenućemo takođe i da se, po prelepom martovskom danu, u najvećem gradu Vojvodine, okupilo 100-inak kvizaša iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su učestovali na 7 različitih kvizova, na dve lokacije u centru grada. Raznolika je bila i starosna struktura: pored 8-oro srednjoškolaca, po 4-oro iz Beograda i Sremske Mitrovice, učestvovali su i neki od najiskusnijih kviz takmičara na ovim prostorima.

Analizu kvizova počinjemo od centralnog događaja, opšteg individualnog kviza (80 pitanja, 40 minuta), koji je okupio 66-oro takmičara, a na kojem je trijumfovao naš gost iz Zagreba, tragač u hrvatskoj “Poteri”, Dean Kotiga, sa 68 (od 80) tačnih odgovora. Drugo mesto osvojio je naš višestruki državni prvak i pobednik Kviz kupa Srbije za prethodnu sezonu, Ivan Andonov, iz Beograda, sa poenom manje, dok je na trećem mestu bio takođe gost iz Hrvatske, “znalac” iz hrvatskog “Milionera”, Ivan Jurić, sa 65 tačnih odgovora. Nagrade za trojicu najboljih obezbedili su Turistička organizacija Novog Sada i Shopins, a od ostalih rezultata izdvajamo TOP10 rezultat najstarijeg takmičara na turniru, Todora Milaka iz Novog Sada, kao i 12. mesto Sare Lukač, najbolje dame na ovom turniru, a kompletni rezultati priloženi su u vidu eksel tabele na linku.  Prosečan takmičar ostvario je 38,47 poena (oko 48% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 39 poena.

Drugi kviz subotnjeg programa imao je naziv „Književnost: svetska i naša“ (50 pitanja, 25 minuta), a pitanja su obuhvatala domaću i svetsku književnost, provučene kroz filter opšteg znanja, tako da su se na ovom testu mogli vrlo dobro snaći i oni kojima književnost nije jača oblast, a napravili su ga Marijana Jelisavčić i Miloš Mihailović. Trijumfovao je sa 44 poena i prvo zlato osvojio fenomenalni Ivan Andonov; na drugom mestu (i prvu svoju medalju tog dana) osvojio je šampion Srbije, Nemanja Čedić, a bronzu je u Niš odneo predsednik Srpske kviz asocijacije, Braca Kundalić, koji je za brojčano pitanje (tajbrejk) bio bolji od Marka Nikolića, sa istim brojem bodova (39). Kompletni rezultati 56-oro takmičara su na priloženom linku.  Trojica najboljih dobila su i poklone u vidu knjiga od Kulturnog centra Novog Sada. Prosečan takmičar ostvario je 27,47 poena (oko 55% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 29 poena.

Treći kviz po redu bio je “Od Čiče do Tome: istorija srpskog filma” (50 pitanja, 25 minuta), a koji je napravio Marko Nikolić. Treće mesto na ovom turniru osvojio je Kikinđanin Branko Ljuboja, čime je odneo jedinu medalju na ovom turniru u Banat, odgovorivši tačno na 39 pitanja. Najbolji dvojac smo maltene znali unapred, samo nismo znali ko će zauzeti prvo, a ko drugo mesto: na kraju, drugo mesto sa 47 poena odlazi u Bijeljinu, Vladimiru Nikoliću, a svoje prvo zlato osvojio je Nemanja Čedić, sa 48 tačnih odgovora. Kompletni rezultati su na priloženom linku, a ističemo i da je najbolji trojac, pored medalja, dobio i nagrade u vidu karata za bioskopske projekcije u mesecu martu od Kulturnog centra Novog Sada. Prosečan takmičar ostvario je 21,92 poena (oko 44% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 22 poena.

Posle pauze za ručak, prvi kviz popodnevnog programa bio je “Fudbalsko – košarkaških 50” (50 pitanja, 25 minuta), a koje je napravio Lazar Živkov, koji je zbog bolesti bio sprečen da nastupa na ovom turniru i kojem želimo što brži oporavak! Od 46-oro takmičara, najbolji je bio Vrbašanin Matija Nikolić, koji, za razliku od brata, Marka, na SKA testovima učestvuje znatno ređe, skoro pa  isključivo na sportskim kvizovima, na kojima je redovno u vrhu. O kakvom se sportskom znalcu radi dovoljno bi trebalo da vam kaže da je jedini znao tajbrejk pitanje precizno, u broj. Drugo mesto i srebro otišlo je još jednom sportskom znalcu, Beograđaninu, Stefanu Stankoviću, dok je bronza otišla u ruke Ivana Andonova. Nagrade smo obezbedili iz zvaničnog šopa FK Vojvodina – prvo mesto nagrađeno je Vošinim vinom, a drugo i treće mesto zastavicom novosadske “stare dame”. Kompletni rezultati su na priloženom linku. Prosečan takmičar ostvario je 21,91 poena (oko 44% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 22 poena.

Poslednji pojedinačni kviz prošao je u znaku po 25 pitanja iz istorije i geografije, a test je sastavio Stanko Kovač. Od 60-oro takmičara, najbolji je, na “svojim” oblastima bio Darko Krčmar iz Vrbasa sa 35 poena (što će reći da je ovaj test bio najteži od svih), dok su bod manje imali Nemanja Čedić na drugom i Dean Kotiga na trećem mestu. Sva trojica najboljih nagrađeni su ulaznicama za predstave u Novosadskom pozorištu, za tri predstave u toku marta. Kompletni rezultati su na priloženom linku. Prosečan takmičar ostvario je 21,27 poena (oko 43% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 21 poen.

Prvi kviz parova ikada, a napravljen i organizovan od strane SKA, održan je na ovom NS Openu, a 41 par “ukrstio je koplja” rešavajući set od 80 pitanja, autora Branimira Arsića i Dragane Lazarević. Najbolji je bio beogradski par, koji su činili Miroslav Kordić i Nemanja Čedić, dok su srebro i bronza otišli u Hrvatsku: drugo mesto Zagrepčanima Deanu Kotigi – Šimi Gveriću, a treće mesto zadarsko – županjskom paru, Lovru Jurišiću i Ivanu Juriću. Najbolji par nagrađen je kartama za koncert Bože Vreće i Edina Karamazova, dok su ostala četvorica na pobedničkom podijumu nagrađena poklon paketom Turističke organizacije Novog Sada, koja je pored ovih poklona, obezbedila i mape i turističke brošure za sve takmičare koji su došli izvan Novog Sada. Prosečan Par ostvario je 38,39 poena (oko 48% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 38 poena, a kompletni rezultati su na priloženom linku.

Celodnevni kviz program završen je pab kvizom “Šarabenica”, novosadskog pab kviz takmičara, Aleksandra Šarabe, na kojem je učestvovalo 22 ekipe koje su uglavnom imale po pet članova. Od svih njih je, kao i od donacije Srpske kviz asocijacije, za humanitarne svrhe skupljeno 17.000 dinara, koje su već u ponedeljak ujutru uplaćene na račun troje bolesne dece iz Novog Sada – Mile, Andrije i Martina. Posle tri sata ekipnog mozganja, trijumfovala je ekipa “Ma kako gođ” iz Vrbasa, ispred “Tiho govori i povedi Čedića sa sobom” i “Los Analiticosa” iz Beograda. Pobednička ekipa je, pored pet flaša kraft piva, dobila i ulaznice za koncerte i performanse, koji će u toku marta biti održani u Novom Sadu, a pod okriljem Evropske prestonice kulture i Fondacije NS 2022, a sličnim poklonima nagrađeni su i srebrna i bronzana ekipa.

Koristim priliku da se, kao organizator, prvo zahvalim svima koji su učestovali i prešli kilometre i kilometre da bi uveličali naš premijerni kviz open. Ogroman trud je, kao i u sve što radimo,  uložen u ovaj događaj i hvala vam što ste nas svojim osmesima i lepim rečima nagradili i motivisali da već krenemo da maštamo o narednom NS Openu. Navešćemo reči prekaljenog domaćeg takmičara, Vladimira Krnača, koji je rekao da “za sve ove godine koliko se bavi kvizom, na jačem kviz turniru nije učestovao”, ali i naših gostiju iz Hrvatske, Deana Kotige i Josipa Paškova, koji su oduševljeni našim gradom i onim što je uspeo da im ponudi za svega par dana. Takođe, dodao bih i da je Marko Nikolić odložio proslavu svog rođendana, kako bi prisustvovao ovom kviz spektaklu. 🙂 Uz već pomenute sponzore, zahvaljujem se i menadžerima Radio kafea, Ani Katnić, odnosno Šamrok bara, Danijelu Narančiću, što su nam obezbedili da u njihovim unikatnim lokalima imamo fenomenalne uslove za popunjavanje rubrika na našim kvizovima. Pored pobrojanih autora, zahvaljujem se i Žarku Stevanoviću, na tome što je testirao kvizove i dao zeleno svetlo da se kvizovi mogu igrati. Za nadgledanje naših takmičara u Šamroku zaslužni su, i svoj su deo posla sjajno obavili Miloš Stepanov i Nevena Arsić, dok su kvizaše u Radio kafeu kontrolisali Miloš Spasojević i Marko Amidžić, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Fotografije sa događaja, koje je načinila Marija Marjanović, možete videti na fejsbuk stranici SKA. Konačan poredak i spisak osvajača medalja (bez pab kviza) izgleda ovako:

Vidimo se uskoro ponovo!

Vaša Srpska kviz asocijacija

 

NS Open u medijima:

https://www.youtube.com/watch?v=4g09LiMHxa4&t=

https://www.youtube.com/watch?v=cM58sb3He90

 

 

Ostavite odgovor