Šampionat Srbije u kvizingu

Otvoreno državno prvenstvo Srbije u kvizingu održava se jedanput godišnje, druge subote u oktobru. Pravo učešća na takmičenju imaju svi ljubitelji kvizova iz Srbije, ali i takmičari iz zemalja regiona. Šampionat je koncipiran na dva nivoa takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji.

Prvi nivo predstavlja klasičan vid nadmetanja tokom kog se rešavaju testovi, rađeni prema pravilima Svetske kvizing asocijacije. Test se sastoji iz 240 kompleksnih pitanja raspoređenih u 8 tematskih celina (svet, zabava, kultura, nauka, životni stil, istorija, mediji, sport), a pojedina pitanja su praćena adekvatnim fotografijama, kraćim video-klipom ili muzičkom podlogom. Testovi se rešavaju u dva bloka od po 60 minuta, s polusatnom pauzom između blokova. Bodovanje testova se vrši prema pravilima Svetske kvizing asocijacije, prema kojima svaki tačan odgovor nosi po 1 poen (maksimalan broj poena je 210, jer se iz mase osvojenih bodova izuzima broj poena ostvarenih u „najslabijoj oblasti“). Rezultati ostvareni na ovom nivou ujedno predstavljaju zvanične rezultate Šampionata.

Drugi nivo takmičenja je revijalnog tipa, a učešće na ovom nivou uzimaju svi prisutni takmičari. Nadmetanje predstavlja modifikovanu verziju TV kviza i odvija se po turnirskom sistemu; odgovori se daju usmeno, a pobednik na ovom nivou osvaja posebnu titulu, koja u konačnom sledu ne utiče na formiranje zvanične rang-liste takmičara.

Celokupne testove sa prethodnih takmičenja možete pogledati ovde.

Istorijat Šampionata pre zvaničnog osnivanja Srpske kviz asocijacije i dosadašnji pobednici:

2011. Perlez

 1. mesto: Vanja Tomašev
 2. mesto: Radomir Jocić
 3. mesto: Dušan Ivanović

2012. Pančevo

 1. mesto: Aco Brajković
 2. mesto: Željko Grošeta
 3. mesto: Vanja Tomašev

2013. Perlez

 1. mesto: Vanja Tomašev
 2. mesto: Aleksandar Divović
 3. mesto: Bojan Lukić

2014. Perlez

 1. mesto: Žarko Stevanović
 2. mesto: Milica Jokanović
 3. mesto: Vanja Tomašev

2015. Perlez

 1. mesto: Vanja Tomašev
 2. mesto: Zoran Horvatov
 3. mesto: Radovan Višković

 

</