NS OPEN 2023 – rezultati

NS OPEN 2023 – rezultati

NS OPEN 2023 – rezultati

Dragi prijatelji,

4. i 5. marta 2023. godine, u “srpskoj Atini”, novosadski kvizaši organizovali su “NS OPEN”, drugo po redu kviz-druženje sa kolegama iz čitave Srbije i regiona, na kojem se više od 120 kvizaša oprobalo u nekom od 9 različitih kvizova, na dve lokacije u centru grada.

Kvizove ćemo analizirati hronološki, po redu po kom su se odvijali, te tako počinjemo od astronomskog kviza “Preko trnja do zvezda” (50 pitanja, 25 minuta), koji je okupio 39-oro takmičara, a na kojem je došlo do “čišćenja podijuma” od strane gostiju iz Hrvatske: prvo mesto pripalo je Danijelu Šušnjari iz Vinkovaca (41 poen), drugo mesto osvojio je Goran Vesić iz Osijeka (39), gde je otišla i bronza, u ruke Željka Pavića (37). Trojica najboljih takmičara osvojili su medalje, knjige o astronomiji i šolje NS opena, a pobednik je dobio i majicu suvenira “Novi Sad”. Prosečan takmičar osvojio je 28,08 poena (56,15% rešenosti u proseku), a medijana je bila na 28 poena, što ovaj kviz čini drugim “najigrivijim” individualnim kvizom na celokupnom takmičenju, te pohvale idu i na račun autora, mladog Aleksandra Drače, novosadske kviz zvezde u usponu! Rezultati kviza su na priloženom linku. Ovom prilikom zahvaljujemo se i astronomskim društvima “Adnos” Novi Sad i “Ruđer Bošković” Beograd, koji su ponudili kvizašima obilaske planetarijuma u Novom Sadu i Beogradu, što ćemo se potruditi da u najskorijem roku i organizujemo.

Drugi kviz subotnjeg programa imao je naziv „Dnevnik starog kvizaša“ (50 pitanja, 25 minuta) – u pitanju je bio kviz opšteg znanja, koji je za temu imao pojmove iz pesama Đorđa Balaševića. čuvenog novosadskog kantautora. Kviz dveju autorki, Tamare Tomin i Nevene Arsić, izazvao je veliko interesovanje – radilo ga je 58-oro ljudi, što ga čini drugim najmasovnijim individualnim kvizom na celokupnom takmičenju, a kada se vidi prosečan broj poena (31,71 poen – 63,41% rešenosti u proseku; medijana je na 32 poena), jasno je i da je bio najigriviji od svih. Kviz će ostati zapamćen i po tome što su dvojica takmičara završila na prvom mestu iz neverovatnog razloga – i pored postojanja “tajbrejk” pitanja, na kojem se zahteva “nemoguć” brojevni odgovor, te u slučaju identičnog broja poena između dva takmičara, na poziciju iznad ide takmičar koji je bliži tačnom odgovoru na “tajbrejku” – ovde su David Galiot i Miroslav Kordić napisali isti broj i obojica bili podjednako udaljeni od tačnog rešenja. U takvoj situaciji, nije nam preostalo ništa drugo, nego da neverovatno znanje obojice (49/50) nagradimo dvema zlatnim medaljama i knjigama, dok su drugo mesto, Nenad Jovanović (48) i treće, Stefan Grnčarski (47), nagrađeni delima iz novosadske knjižare Bulevar Books. Podijum je ponovo “počišćen”, ali od strane beogradskih kvizaša, a kompletan poredak je na priloženom linku.

Usledio je i centralni događaj ovogodišnjeg NS Opena, Opšti individualni kviz (2×70 pitanja, 2×35 minuta), autora Branimira Arsića, gde se čak 84-oro takmičara nadmetalo za titulu najvećeg znalca. Trijumfovao je Ivan Andonov (108/140), drugo mesto pripalo je Žarku Stevanoviću (102), a treće mesto zauzeo je Nemanja Čedić (101), kojima čestitamo na prikazanom znanju! Nagrade za trojicu najboljih obezbedili su Turistička organizacija Novog Sada i Shopins, a od ostalih takmičara, izdvajamo izvanredan rezultat četvrtoplasiranog Elvisa Polomija, sedmo mesto najboljeg Novosađanina, Lazara Živkova, deveto mesto najboljeg hrvatskog takmičara, Željka Pavića, kao i 15. mesto Sare Lukač, najbolje dame na ovom kvizu. Prosečan takmičar ostvario je 61,10 poena (oko 44% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 60 poena, što ovaj test (očekivano), čiji kompletni rezultati su na linku, čini najtežim na celokupnom događaju.

Posle pauze za ručak, prvi kviz popodnevnog programa bio je “Kroz hodnike vremena” (50 pitanja, 25 minuta), istorijski kviz koji je napravio profesor istorije, Stanko Kovač, kojem se zahvaljujemo ne samo autorstvu, već i na predanosti da omasovi i popularizuje kvizove u Novom Sadu. Učestvovao je 51 takmičar, a na ovom kvizu svoje prvo zlato osvojio je Žarko Stevanović, trijumfovavši sa 36 tačnih odgovora i poenom više u odnosu na srebrnog Danijela Šušnjaru. Bronza je pripala Goranu Vesiću, koji ju je za 4 godine na “tajbrejku” osvojio tik ispred veterana Veselina Sekulića. Prosečan takmičar je na, uvek edukativnom Stankovom kvizu osvojio 24,61 poen (49.22%), a medijana je bila tačno na 25 poena. Trojici najboljih pripale su publikacije i ulaznice za Galeriju Matice Srpske, dok je autor kviza rešio da najbolje takmičare nagradi i vrednim stripovima iz lične kolekcije! Kompletni rezultati su na priloženom linku.

Program smo nastavili kvizom opšteg znanja o nemačkim gradovima (50 pitanja, 25 minuta), koji je za učesnike NS OPENA sastavio Marko Nikolić, koji je i ove godine svoj rođendan proslavio sa stilom – u sakou, igrajući kvizove! 🙂 Učestvovalo je 40-oro takmičara, a na ovom kvizu svoje drugo zlato osvojio je Vinkovčanin Danijel Šušnjara i to poprilično ubedljivo (43/50), srebro je pripalo Nemanji Čediću (38), a još jednu bronzu osvojio je Željko Pavić (37). Prosečan takmičar osvojio je 24,95 poena (49,90% rešenosti), medijana je na 24,5 poena, a najbolji trojac nagrađen je poklonima Ambasade SR Nemačke, koja se rado odazvala našem pozivu da podrži ovogodišnji NS Open i ovaj kviz, kao i knjigama Kulturnog centra Novog Sada. Kompletni rezultati su na priloženom linku.

U smiraj subotnjeg programa odigrali smo i peti tematski individualni kviz “Da komšiji (ne) crkne krava” (50 pitanja, 25 minuta), a pitanja su obuhvatala opšte znanje, kroz “filter” komšija i suseda u svakom smislu, a napravio ga je Strahinja Đurnić, kojem se takođe zahvaljujemo na predlogu za zanimljivu temu za kviz. Trijumfovao je sa 42 poena i još jedno zlato osvojio fenomenalni Žarko Stevanović; na drugom mestu našao se šampion Srbije, Ivan Andonov (38), a bronzu je u Dolovo pored Pančeva odneo Boris Stanković (37). Kompletni rezultati 45-oro takmičara su na priloženom linku.  Trojica najboljih dobila su i poklone u vidu knjiga od Kulturnog centra Novog Sada i Bulevar Books-a. Prosečan takmičar ostvario je 23,89 poena (oko 48% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 24 poena.

Za kraj subotnjeg programa ostao nam je i ekipni kviz, ove godine nazvan “DiŽ”, po prezimenima autora, Milana Dobrića i Lazara Živkova, istaknutih novosadskih kvizaša, koji su postigli / i dalje postižu izuzetne rezultate na nacionalnom nivou. Učestvovalo je 24-ekipe sa po četvoro članova (18 ekipa iz Srbije, 5 iz Hrvatske i jedna iz BiH), a najbolje su bile tri beogradske ekipe. Zlatom su se okitili članovi ekipe Guns of Brixton (Lukač, Polomi, Torbica, Grnčarski) sa 47/60 poena, drugo mesto zauzeli su beogradski Inkvizitori (Stevanović, Stefanović, Galiot, B.Stanković) sa 45 poena, a treće mesto je nakon razigravanja za svoju ekipu Vlada i bajke osvojio Nemanja Čedić (Dragić, Zdravković, V.Stanković), jer su imali 44 poena kao i na kraju četvtoplasirana Crna pogibija (Šesto, Šušnjara, Drezgić, Winkler). Od sedam novosadskih ekipa, najbolja je na devetom mestu bila Poštovani Branislave (Tomin, Savić, Veselinović, Đurnić), dok je kompletan poredak na priloženom linku. Prosečna ekipa osvojila je 34,50 poena, odnosno tačno je odgovorila na 57,5% pitanja na ovom kvizu, koji je izuzetno hvaljen od strane svih ekipa. Svaki član najbolje tri ekipe nagrađen je sa po dve knjige novosadske književnice Ksenije Ćaćić, kojoj se zahvaljujemo na energiji i poklonjenim knjigama.

Poslednji pojedinačni kviz, osmi po redu i prvi kviz nedeljnog programa prošao je u znaku 50 popkulturnih pitanja, a test je sastavio jedan od najvećih znalaca ovih oblasti u Srbiji, Vrbašanin Darko JovanovOd 45-oro učesnika, najbolji je ponovo bio Žarko Stevanović iz Beograda sa 44 poena, koliko je imao i Nemanja Čedić na drugom, ali slabiji tajbrejk, dok je treće mesto pripalo Ivanu Andonovu (40). Sva trojica najboljih nagrađeni su knjigama i suvenirima, a kompletni rezultati su na priloženom linku. Prosečan takmičar ostvario je 23,58 poena (oko 47% rešenosti testa), dok je medijalni rezultat iznosio 24 poena.

Za kraj ovog dvodnevnog spektakla, ostao je kviz parova u formatu od 2×50 pitanja, za 2×30 minuta, autora Branimira Arsića. Na njihovo lično iznenađenje, u konkurenciji 33 tandema, najbolji je sa 70 poena bio beogradski par, koji su činili Boris Stanković i David Galiot, koji su tako osvojili bar po medalju i u individualnoj, u ekipnoj i konkurenciji parova, te im na tome od srca čestitamo! Državni prvaci u konkurenciji parova, Sofija Necin i Ivan Andonov imali su isti broj poena kao i pobednici, ali slabiji “tajbrejk”. Bronza je pripala Nemanji Čediću i Miroslavu Kordiću, prošlogodišnjim pobednicima u ovoj konkurencijiNajbolji parovi nagrađeni su poklonima Turističke organizacije Novi Sad, kao i ulaznicama za predstave Srpskog Narodnog pozorišta, koje će biti održane u toku marta. Prosečan par ostvario je 50,64 poena od mogućih 100, medijana je na 48 poena, a kompletni rezultati su na priloženom linku.

Nemamo reči da iskažemo koliko smo ponosni što smo se u najboljem svetlu predstavili pred kvizašima iz Srbije i regiona. Koristim priliku da se, kao organizator, prvo zahvalim svima koji su učestovali i prešli kilometre i kilometre da bi uveličali naš kviz događaj. Ogroman trud je, kao i u sve što radimo, uložen u ovaj događaj i hvala vam što ste nas svojim osmesima i lepim rečima nagradili i motivisali da već krenemo da razmišljamo o narednom NS Openu. Uz već pomenute sponzore, zahvaljujem se i menadžerima Radio kafea, Ani Katnić, odnosno Šamrok bara, Danijelu Narančiću, što su nam obezbedili da u njihovim unikatnim lokalima imamo fenomenalne uslove za popunjavanje rubrika na našim kvizovima, kao i njihovom osoblju, koji su (uglavnom) litrima kafe usluživali iscrpljene kvizaše. Zahvaljujem se i Tijani Vujasinović iz  Turističke organizacije Novog Sada, koja je pored svih poklona, obezbedila i mape i turističke brošure za sve takmičare koji su došli izvan Novog Sada, a naš događaj uvršten je i u kalendar događaja na sajtu TONS-a. Pored pobrojanih autora, zahvaljujem se i ekipi zaduženoj za nadgledanje naših takmičara: Aleksandri i Neveni (obe iznele celu subotu i nedelju), zatim Dragici, Milošu, Marku, Nemanji i još jednom Milošu, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Bili su izuzetno ažurni sa unosom rezultata, te ste najpre zahvaljujući njima, na fejsbuk stranici SKA, mogli da vidite rezultate veoma brzo po okončanju svakog kviza. Zahvaljujem se i Milanu Gajišinu na sjajnim idejama, kojima je samo unapredio NS open. Fotografije sa događaja, koje je načinila Katarina Bret, možete videti na fejsbuk stranici SKA. Konačan poredak i spisak individualnih osvajača medalja (bez parova i ekipnog kviza) izgleda ovako:

Vidimo se uskoro ponovo!

Vaša Srpska kviz asocijacija

 

NS Open u medijima:

https://novisad.travel/kalendar-dogadjaja/ns-open/

Ostavite odgovor