• Народног фронта 26, Нови Сад

Извештај са Европског квизинг првенства у Загребу

Извештај са Европског квизинг првенства у Загребу

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2

Протеклог викенда је у Загребу одржано Европско квизинг првенство, на коме је први пут четворочлани тим Србије наступио у такмичењу нација. Нашу земљу представљали су Иван Андонов, Бојан Лукић, Жарко Стевановић и Вања Томашев, који су у квалификацијама у којима је учествовало 17 земаља заузели 13. место са 41 тачним одговором од могућих 100.

То је уједно било и прво такмичење од сијасет одржаних у три предивна дана током којих се рекордних 209 такмичара надметало у знању у загребачком хотелу „Панорама“, а најбоље су биле екипе Енглеске, Белгије, Финске (која је играла са само три играча!) и Естоније. Исте вечери је одиграно и полуфинале, из ког су се у финале по обичају пласирале Енглеска и Белгија.

Уследио је и први од два специјала, где су такмичари могли да бирају између филма и историје. На филму је победник био Енглез Олав Бјортомт (43 од могућих 50), а на историји Белгијанац Нико Патин са истим бројем тачних одговора. Од наших такмичара на филму је Лукић био 27. од 65 такмичара са 24 тачна, а Андонов 41. са 20, док је на историји Стевановић био 32. од 108 такмичара са 26 тачних, а Томашев 48. са 22.

Други дан је почео финалом Aspirational Cup-a (такмичења које се одвија паралелно са Nations Cup-ом за све који не учествују у њему), а наставио специјалима из науке и спорта. У науци је доминантан био Енглез Ијан Бејли са 44 тачна, док су у спорту злато због идентичног скора поделили Велшанин Крис Џејмс и Естонац Игор Хабал са по 33 тачна, што је био далеко најмањи број поена довољних за злато у неком од специјала. Од наших такмичара науку је једино радио Томашев, завршивши на 48. месту од 92 такмичара са 21 тачним, док су преостала тројица радила спорт са следећим успехом: Лукић 22. са 23 тачна, Андонов 26. са 21 тачним и Стевановић 34. са 20 тачних.

Након паузе, поподневни програм је кренуо квалификацијама у индивидуалном квизу (укупно 100 питања). Десет најбољих, међу којима је убедљиво први са 83 тачна био Енглез ирског порекла Пат Гибсон, пласирало се у финале, а од наших такмичара најбоље се снашао Жарко Стевановић са 52 тачна и 43. местом од 199 такмичара, одличан је био и Бојан Лукић са 48 тачних и 63. местом, Иван Андонов 143. са 36, а Вања Томашев 156. са 34.

Након вечере се прешло и на финални меч, у коме је десет најбољих из квалификација одговарало на 20 питања чија је вредност удвостручена. Све три медаље отишле су у Енглеску – прво место је сачувао Гибсон, други је био Бјортомт, а трећи Кевин Ешмен. Борба за бронзу је била и најзанимљивија јер је Белгијанац Рони Свигерс остао без исте у последња 2-3 питања.

Последњи догађај другог дана било је клупско такмичење које функционише по принципу надметања нација, с тим што састав клубова, као и у спорту, није условљен држављанством њених чланова. У овом квизу је са 73 тачна одговора најбоља била мешовита екипа Europalia у оквиру које је и Дорјана Широла освојила једину медаљу од домаћих такмичара, а пласман наших, од којих се Андонов прикључио Холанђанима, а остала тројица Хрватима, био је следећи: Андонов је у екипи Escher MC’s са Абелом Гилсингом, Дидриком ван Елстом и Гидом тер Стегеом завршио на 12. месту од 48 екипа са 56 тачних, Лукић са Lady and the Tramps (Маријана Јаковашић, Дражен Немет, Борко Барић) био је 15. са 55, Томашев са екипом Tendulkar String Quartet (Марио Ковач, Крешимир Сучевић-Међерал, Иван Ждерић) 19. са 52, а Стевановић са Chasers and Escapees (Младен Вукорепа, Невен Милијић, Дамир Обад) 21. са 50 тачних.

Трећег и последњег дана преостало је да се одрже такмичење парова и финале такмичења нација. У паровима су сигуран тријумф остварили Енглези Ешмен и Гибсон, а од наших такмичара најбоље су прошли Андонов и Томашев који су играли заједно и са 53 тачна и 48. местом од 99 парова се искупили за нешто слабија појединачна издања, док је Лукић са Неметом био 52. са 52, а Стевановић са Дејаном Церовцем 67. са 46 тачних одговора.

Европско првенство су веома занимљивим финалним мечом затвориле Енглеска и Белгија. За разлику од прошлогодишњег финала на Олимпијади у Атини, Белгијанци не само да су пружили изванредан отпор, него је све до последње трећине деловало да имају снаге и знања да победе неприкосновене Енглезе. То се ипак није десило, па су Ешмен и Гибсон заједно са Бјортомтом и Бејлијем освојили и друго злато последњег дана.

Уследила је додела медаља и затварање, а челници Међународне квизинг асоцијације најавили су да би Европско првенство наредне године могло да се одржи у Венецији, Кракову или Лисабону, али да су преговори још у току.

У очекивању наредних такмичења у организацији Српске квиз асоцијације, све резултате са Европског првенства можете погледати овде.

Оставите одговор