Izveštaj sa Evropskog kvizing prvenstva u Zagrebu

Izveštaj sa Evropskog kvizing prvenstva u Zagrebu

2

Proteklog vikenda je u Zagrebu održano Evropsko kvizing prvenstvo, na kome je prvi put četvoročlani tim Srbije nastupio u takmičenju nacija. Našu zemlju predstavljali su Ivan Andonov, Bojan Lukić, Žarko Stevanović i Vanja Tomašev, koji su u kvalifikacijama u kojima je učestvovalo 17 zemalja zauzeli 13. mesto sa 41 tačnim odgovorom od mogućih 100.

To je ujedno bilo i prvo takmičenje od sijaset održanih u tri predivna dana tokom kojih se rekordnih 209 takmičara nadmetalo u znanju u zagrebačkom hotelu „Panorama“, a najbolje su bile ekipe Engleske, Belgije, Finske (koja je igrala sa samo tri igrača!) i Estonije. Iste večeri je odigrano i polufinale, iz kog su se u finale po običaju plasirale Engleska i Belgija.

Usledio je i prvi od dva specijala, gde su takmičari mogli da biraju između filma i istorije. Na filmu je pobednik bio Englez Olav Bjortomt (43 od mogućih 50), a na istoriji Belgijanac Niko Patin sa istim brojem tačnih odgovora. Od naših takmičara na filmu je Lukić bio 27. od 65 takmičara sa 24 tačna, a Andonov 41. sa 20, dok je na istoriji Stevanović bio 32. od 108 takmičara sa 26 tačnih, a Tomašev 48. sa 22.

Drugi dan je počeo finalom Aspirational Cupa (takmičenja koje se odvija paralelno sa Nations Cupom za sve koji ne učestvuju u njemu), a nastavio specijalima iz nauke i sporta. U nauci je dominantan bio Englez Ijan Bejli sa 44 tačna, dok su u sportu zlato zbog identičnog skora podelili Velšanin Kris Džejms i Estonac Igor Habal sa po 33 tačna, što je bio daleko najmanji broj poena dovoljnih za zlato u nekom od specijala. Od naših takmičara nauku je jedino radio Tomašev, završivši na 48. mestu od 92 takmičara sa 21 tačnim, dok su preostala trojica radila sport sa sledećim uspehom: Lukić 22. sa 23 tačna, Andonov 26. sa 21 tačnim i Stevanović 34. sa 20 tačnih.

Nakon pauze, popodnevni program je krenuo kvalifikacijama u individualnom kvizu (ukupno 100 pitanja). Deset najboljih, među kojima je ubedljivo prvi sa 83 tačna bio Englez irskog porekla Pat Gibson, plasiralo se u finale, a od naših takmičara najbolje se snašao Žarko Stevanović sa 52 tačna i 43. mestom od 199 takmičara, odličan je bio i Bojan Lukić sa 48 tačnih i 63. mestom, Ivan Andonov 143. sa 36, a Vanja Tomašev 156. sa 34.

Nakon večere se prešlo i na finalni meč, u kome je deset najboljih iz kvalifikacija odgovaralo na 20 pitanja čija je vrednost udvostručena. Sve tri medalje otišle su u Englesku – prvo mesto je sačuvao Gibson, drugi je bio Bjortomt, a treći Kevin Ešmen. Borba za bronzu je bila i najzanimljivija jer je Belgijanac Roni Svigers ostao bez iste u poslednja 2-3 pitanja.

Poslednji događaj drugog dana bilo je klupsko takmičenje koje funkcioniše po principu nadmetanja nacija, s tim što sastav klubova, kao i u sportu, nije uslovljen državljanstvom njenih članova. U ovom kvizu je sa 73 tačna odgovora najbolja bila mešovita ekipa Europalia u okviru koje je i Dorjana Širola osvojila jedinu medalju od domaćih takmičara, a plasman naših, od kojih se Andonov priključio Holanđanima, a ostala trojica Hrvatima, bio je sledeći: Andonov je u ekipi Escher MC’s sa Abelom Gilsingom, Didrikom van Elstom i Gidom ter Stegeom završio na 12. mestu od 48 ekipa sa 56 tačnih, Lukić sa Lady and the Tramps (Marijana Jakovašić, Dražen Nemet, Borko Barić) bio je 15. sa 55, Tomašev sa ekipom Tendulkar String Quartet (Mario Kovač, Krešimir Sučević-Međeral, Ivan Žderić) 19. sa 52, a Stevanović sa Chasers and Escapees (Mladen Vukorepa, Neven Milijić, Damir Obad) 21. sa 50 tačnih.

Trećeg i poslednjeg dana preostalo je da se održe takmičenje parova i finale takmičenja nacija. U parovima su siguran trijumf ostvarili Englezi Ešmen i Gibson, a od naših takmičara najbolje su prošli Andonov i Tomašev koji su igrali zajedno i sa 53 tačna i 48. mestom od 99 parova se iskupili za nešto slabija pojedinačna izdanja, dok je Lukić sa Nemetom bio 52. sa 52, a Stevanović sa Dejanom Cerovcem 67. sa 46 tačnih odgovora.

Evropsko prvenstvo su veoma zanimljivim finalnim mečom zatvorile Engleska i Belgija. Za razliku od prošlogodišnjeg finala na Olimpijadi u Atini, Belgijanci ne samo da su pružili izvanredan otpor, nego je sve do poslednje trećine delovalo da imaju snage i znanja da pobede neprikosnovene Engleze. To se ipak nije desilo, pa su Ešmen i Gibson zajedno sa Bjortomtom i Bejlijem osvojili i drugo zlato poslednjeg dana.

Usledila je dodela medalja i zatvaranje, a čelnici Međunarodne kvizing asocijacije najavili su da bi Evropsko prvenstvo naredne godine moglo da se održi u Veneciji, Krakovu ili Lisabonu, ali da su pregovori još u toku.

U očekivanju narednih takmičenja u organizaciji Srpske kviz asocijacije, sve rezultate sa Evropskog prvenstva možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor