Rezultati XIII prvenstva Srbije (2023/24); SKA ima novog predsednika

Rezultati XIII prvenstva Srbije (2023/24); SKA ima novog predsednika

Rezultati XIII prvenstva Srbije (2023/24); SKA ima novog predsednika

Subota 15. jun 2024. godine bila je rezervisana za 13. prvenstvo Srbije u kvizu, koje je održano u Devetoj gimnaziji “Mihailo Petrović Alas” na Novom Beogradu. Na pojedinačnom prvenstvu okupilo se 83-oje takmičarki i takmičara, a najviše ih je došlo iz Beograda i Novog Sada, kao i Jagodine, Sremske Mitrovice, Niša, Kikinde, Pančeva, Banjaluke, Bijeljine, Brčkog, Zrenjanina, Leskovca, Subotice i Lazarevca. Najstariji takmičari na prvenstvu bili su Miodrag Petrović i Živorad Dragičević, rođeni 1953. godine, a najmlađi je ponovo bio Aleksa Teodorović, rođen 2005. godine. Ponovo ostaje i žal što nam se nisu pridružili i takmičari iz drugih mesta u Srbiji gde se rade SKA testovi, ali se, kao i uvek, nadamo da će makar naredno državno prvenstvo biti prilika da se družimo. Ovom prilikom zahvaljujemo se rukovodstvu škole na Novom Beogradu za ustupljen prostor, kao i našem članu i profesoru Radisavu Kotlajiću.

Krenućemo od rezultata individualnog testa, te na početku koristimo priliku da se zahvalimo autorima, Sanji i Slaviši Milovanoviću, čija pitanja su umnogome potpomognuta recenzijom SKA tima, u sastavu Mihajlo Zdravković, Dušan Torbica i Branimir Arsić. Opšti utisak je da je kviz bio izuzetno igriv i da se većini naših takmičara svideo. Prvak Srbije je posle godinu dana pauze, ponovo postao Ivan Andonov, koji je, od maksimalnih 240 poena (kao i svi ostali) imao 183 tačna odgovora. Na drugom mestu zasluženo se našao fenomenalni Boris Stanković, sa 176 poena, kojem je ovo prva medalja na državnim pojedinačnim prvenstvima. Na trećem mestu, završio je dosadašnji prvak Žarko Stevanović, sa 170 poena. Pohvale idu i na račun ostalih TOP10 takmičara: Bojana Lukića (najboljeg na pitanjima iz Srbije, 33/40), Lazara Živkova, Srećka Veselinovića, Stefana Grnčarskog, Sare Lukač, Miloša Karne i Elvisa Polomija. Vredi pomenuti i da je Aleksa Teodorović, učenik IV razreda Mitrovačke gimnazije, zauzeo 29. mesto u ovakvoj konkurenciji! Uzgred, prosečan takmičar ostvario je 101,49 poena, a kompletni rezultati su na linku.

Na istom mestu, samo na drugom listu, možete videti i rezultate prvenstva parova. Na kvizu, koji je sastavio pobednik Domaćinske lige, Miloš Stojanović, kojem se zahvaljujemo na saradnji, prvaci su, posle dvogodišnje dominacije para Andonov – Necin, postali Žarko Stevanović i Karlos Franko (102/120 poena), a Ivan i Sofija će ove godine morati da se zadovolje srebrom (96 poena). Bronza je pripala još jednom mešovitom paru, koji su činili Sanja Žarković i Bojan Lukić, koji su takmičenje završili sa 94 poena. Čestitke svim parovima na učešću na ovom, poslednjem takmičenju pod okriljem SKA za sezonu 2023/24.

Ovim takmičenjem, dobili smo i kompletiranu rang listu Kviz kupa Srbije, a ona je takođe na sledećem linku. Pobednik ove sezone, u generalnom plasmanu, jeste Žarko Stevanović, kojem čestitamo! Na drugom mestu sezonu je završio Boris Stanković, a bronza je pripala Novosađaninu, Lazaru Živkovu. Najbolji trojac je, zajedno sa pobednicima oba prvenstva i najboljim trojcem Domaćinske lige (Miloš Stojanović, Petar Mitić, Žarko Stevanović), nagrađen medaljama, peharima i vrednim knjigama.

Po završetku takmičenja, u prisustvu 40-ak članova SKA, održana je i godišnja skupština. Branimir Arsić, četiri godine potpredsednik i prethodne godine predsednik SKA, podneo je ostavku iz ličnih i profesionalnih razloga: “Nakon sezone u kojoj je SKA takmičenja igralo 290-oro ljudi (rast od 30% u odnosu na prošlu sezonu) i u kojoj su ostvareni ciljevi postavljeni pred prošlu sezonu, nema boljeg momenta da se oprostim od Srpske kviz asocijacije sa pozicije predsednika, organizatora takmičenja, recenzenta kvizova, urednika društvenih mreža i vebsajta, autora izveštaja, kao i kontakt osobe većine organizatora SKA takmičenja u svim gradovima Srbije i kontakta međunarodne kvizaške zajednice.” Nakon Powerpoint izveštaja sada već bivšeg predsednika, okupljeni članovi izabrali su dosadašnjeg potpredsednika, Dušana Torbicu, za novog predsednika našeg kvizaškog udruženja. 26-godišnji Torbica će, posle Radovana Viškovića, Danijela Predarskog, Brace Kundalića i pomenutog Arsića, postati peti po redu predsednik SKA i ubedljivo najmlađi od pobrojanih, ujedno i prvi predsednik SKA iz našeg glavnog grada. Torbica je najavio ostanak SKA na prethodno utabanom kursu.

Hvala svima.

Vaša Srpska kviz asocijacija

Ostavite odgovor