Izveštaj NS OPEN 2024.

Izveštaj NS OPEN 2024.

Izveštaj NS OPEN 2024.

Treću godinu uzastopno, prvi vikend u martu za kvizašku zajednicu znači samo jedno: da se u drugom najvećem gradu Srbije okuplja regionalna kvizaška elita i da sledi iscrpljujuća “borba” na brojnim kvizovima, što je bio slučaj i ove, 2024. godine. Više od 150 kvizaša iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa čak i jedan koji je pristigao iz Nemačke, oprobalo se na nekom od 11 kvizova koje su novosadski kvizaši ovaj put ponudili.

Kvizove ćemo analizirati hronološki, po redu po kom su se odvijali, te tako počinjemo od geografskog kviza “La isla bonita” (50 pitanja, 25 min), koji je okupio 60-oro takmičara, a u čijoj su izradi ravnopravno učestvovali najbolji novosadski takmičari na aktuelnoj SKA listi, Lazar Živkov i Srećko Veselinović. Prvo mesto pripalo je Karlosu Franku iz Beograda (45 poena); drugo mesto osvojio je Ante Uzelac iz Osijeka (41), a bronza otišla je u ruke još jednog eksperta za geografiju i potpredsednika SKA, Dušana Torbice (41). Uzelac je imao bolji tajbrejk ne samo od Torbice nego i od četvrtoplasirane Sare Lukač. Prosečan takmičar osvojio je 29,1 poena (58,2% rešenosti u proseku); rezultati kviza su na priloženom linku

Drugi kviz subotnjeg programa imao je religiju i mitološka božanstva za temu, a autor jednog kvizing testa po prvi put bio je Đorđe Kovačević, koji je, verujte, opravdao očekivanja i priredio sjajan kviz “Verujem – ne verujem” (50 pitanja, 25 min)na kojem se okušalo 62-oje takmičara. Bronza je pripala vodećem na pomenutoj SKA listi, Borisu Stankoviću (41); za najveće iznenađenje ovogodišnjeg NS Opena pobrinuo se mladi Petar Murić iz Sremske Mitrovice (44 poena), ostavivši iza sebe neka velika kviz imena, a prvo zlato osvojio je državni prvak Srbije, Ivan Andonov, sa 45 poena. Prosečan takmičar ostvario je 31,58 poena (62,76% rešenosti), a kompletan poredak je na sledećem linku.

Usledio je i centralni događaj ovogodišnjeg NS Opena, Opšti individualni kviz (2×70 pitanja, 2×35 minuta), autora Branimira Arsića, gde se čak 90-oro takmičara nadmetalo za titulu najvećeg znalca, što je i najmasovniji individualni kviz odigran za tri godine postojanja NS Opena. Drugu godinu za redom trijumfovao je Ivan Andonov (104/140); još jedno drugo mesto osvojio je Ante Uzelac (94), ponovo zbog boljeg tajbrejka i od trećeplasiranog Žarka Stevanovića i četvrtoplasiranog Lazara Živkova. Najboljeplasirana dama bila je Sara Lukač, prosečan takmičar ostvario je 64,71 poena (oko 46,22% rešenosti testa), a kompletan poredak je na sledećem linku.

Posle pauze za ručak, usledio je popkulturni blok, kako smo nazvali izbor pred koji smo stavili naše takmičare: mogli su da biraju da li će da se okušaju na kvizu Strahinje Đurnića o serijama (Bindžerskih 50) ili će da provere znanje na kvizu Darka Jovanova o Bitlsima (Bube u uhu). Kviz o “liverpulskim bubama” odigrao je 21 takmičar, a trijumfovao je Goran Vesić iz Osijeka sa 37 poena; srebro je pripalo Banaćaninu sa prebivalištem u Beogradu, Stefanu Grnčarskom (36), treće mesto osvojio je još jedan specijalista za pop kulturu, Saša Stajčić iz Lazarevca, sa 35 poena. Prosečan takmičar osvojio je 26,85 poena, što je 53,7% rešenosti testa.
Dok su drugi igrali njegov kviz o Bitlsima, Vrbašanin Darko Jovanov pobedio je na kvizu o serijama, u konkurenciji 39-oro takmičara, ostavivši iza sebe članove “HercKviza”, Gojka Prusinu i Kristiana Lasića sa po 40 poena, na drugom, odnosno trećem mestu. Prosečan takmičar ostvario je 31,73 poena, što je oko 63,46% rešenosti testa. Rezultati oba kviza su u sledećoj tabeli.

Naredni na programu bio je gejmerski kviz, maštovito od strane autora Srećka Veselinovića i Filipa Šečića nazvan “Gejmerskih 50”, a na njemu je, u konkurenciji 50-oro takmičara, trijumfovao Franjo Falak iz Čitluka sa dominantnih 45 poena! Drugo mesto pripalo je Filipu Drezgiću iz Vukovara (42), a bronzu je u Staru Pazovu odneo Filip Kovačević sa 40 poena! Prosečan takmičar ostvario je 29,48 poena, što je oko 58,96% prosečne rešenosti testa, a kompletni rezultati su na linku.

Poslednji kviz individualnog programa u subotu rezervisan je bio za opšti kviz “Od viška glava ne boli” profesora Stanka Kovača, u kojem je, za 25 minuta, trebalo “izmozgati” odgovore na pitanja na kojima je bilo moguće više tačnih odgovora. Najbolji su sa po 22 poena bili Žarko Stevanović i Ivan Andonov, ali je Žarko bio bolji za tajbrejk pitanje, a prvu medalju na NS Openu ikada za jednog novosadskog takmičara osvojio je Srećko Veselinović, sa samo poenom manje od pomenutog dvojca. Kviz je izazvao veliko interesovanje, te ga je radilo 69-oro takmičara, koji su u proseku ostvarili 13,69 poena, odnosno rešili su oko 45,63% testa, a kompletni rezultati su na linku. 

Poslednji kviz subotnjeg programa bio je ekipni DiŽ kviz, nazvan po prezimenima dvojice autora Milana Dobrića i Lazara Živkova, koji su drugu godinu za redom veoma kvalitetnim kvizom stavili “tačku na i” i pružili takmičarima nezaboravno iskustvo. Dvadeset i četiri ekipe sa po četiri člana odmerili su znanje na kvizu od 80 pitanja; devet od tih 24 dolazile su iz inostranstva, a drama nije izostala. Iako je posle svake četvrtine ubedljivo vodila, vukovarska ekipa “Pizza majstor i margarita”, nije uspela da sačuva prednost u poslednjih 20 pitanja, što je iskoristila beogradska ekipa “Inkvizitori” i uvela ekipni kviz u razigravanje. Obe ekipe poslale su po jednog takmičara: Antu Uzelca i Žarka Stevanovića, a Stevanović je nakon drugog pitanja u razigravanju doneo pobedu svojoj ekipi. Treće mesto pripalo je osiječkoj ekipi “Prevare”, a kompletni rezultati su na linku.

Nedelja je svanula, a prvi kviz na programu za temu imao je Letnje olimpijske igre, u autorstvu Milana Gajišina. U pohodu na zlato bilo je 50-oro takmičara, a najbolji među njima bio je Žarko Stevanović sa 46 poena, a Ivan Andonov i Lazar Živkov završili su kviz sa 44 tačna odgovora, a Lazara je tajbrejk koštao (još jednog) srebra na ovom takmičenju, pošto je Andonov bio bliži! Prosečan takmičar ostvario je 30,39 poena, odnosno rešio je oko 60,98% testa, a kompletni rezultati su na linku. 

Poslednji individualni kviz NS Opena 2024, “Kvizoslavija”, bio je delo Tamare Tomin na temu opšteg znanja iz bivše nam države, a najbolje se na toj temi snašao Danijel Šušnjara, koju se drugu godinu za redom iz Novog Sada za Vinkovce vraća sa bar jednim zlatom sa 40 poena; drugo mesto pripalo je Žarku Stevanoviću sa 37 poena, a poen manje imao je Lazar Živkov, koji je tako osvojio svoju drugu bronzu za 90-ak minuta. 51 takmičar je u proseku ostvario 27,09 poena, odnosno u proseku je rešio test sa 54-procentnom uspešnošću, a kompletni rezultati su na linku.

Poslednji od 11 kvizova trećeg NS Opena bio je, tradicionalno, kviz parova, u kojem se nadmetalo čak 39 parova. Od momenta kako su se prijavili (u subotu uveče), kao izraziti favoriti nametnuli su se Žarko Stevanović i Ivan Andonov, koji na kraju nisu imali tačan odgovor na samo devet pitanja, time ubedljivo osvojivši zlato. Na drugom mestu našao se dvojac iz Beograda u sastavu David Galiot – Boris Stanković, koji je, kao i duo iz (slavonske) Požege u sastavu Tomislav Bleiziffer i Ivica Brtan, imao 81 poen, ali više sreće na tajbrejku. Prosečan par ostvario je 66,38 poena, a kompletni rezultati su na linku.

Na dodeli nagrada svojim prisustvom počastila nas je Olimpijska šampionka iz Novog Sada, Aleksandra Ivošev, koja se ljubazno odazvala našem pozivu da prisustvuje ovom događaju i ulepša dan mnogim kvizašima, a najbolji su imali čast da ih ona odlikuje i da im uruči nagrade. Najbolji takmičar ovog NS Opena je Žarko Stevanović, koji je osvojio dva zlata u pojedinačnoj i po zlato u ekipnoj i u konkurenciji parova i na to pridodao po jednu bronzu i jedno srebro. Ovom prilikom, zahvaljujemo se ne samo gospođi Ivošev, nego i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju trećeg NS Opena:

  • Radio kafeu i Šamrok baru u Novom Sadu i njihovim menadžerima, Ani Katnić i Danijelu Narančiću
  • kompaniji games.rs, čiji je predstavnik Vuk Milanović takođe dodelio nagrade najboljima na gejmerskom kvizu
  • Galeriji Matice Srpske, koja je nagradila najbolju ekipu na ekipnom kvizu
  • Porodičnom pčelarstvu Mrkić, čiji su proizvodi završili u rukama najboljih takmičara na svim individualnim kvizovima
  • brendu Šopins
  • portalu 021.rs, kao i televizijama RTV i N1, koji su medijski ispratili i najavili događaj (linkovi zakačeni)
  • svim kontrolorima regularnosti takmičenja
  • fotografkinji Katarini Bret

Na kraju, hvala svim autorima izuzetno kvalitetnih kvizova. Takođe, hvala i svim takmičarima, od Vojvodine, Niša i Beograda, preko Čitluka, Čapljine, Širokog Brijega i Mostara, pa do Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Požege, Banjaluke, Zadra i skroz do Berlina. Trudili smo se da budemo odlični domaćini i nadamo se da se vidimo sledeće godine!

Na našoj fejsbuk stranici objavljene su fotografije sa celokupnog događaja.

Ostavite odgovor