Međunarodno kvizing prvenstvo 2023. u Toremolinosu

Međunarodno kvizing prvenstvo 2023. u Toremolinosu

Međunarodno kvizing prvenstvo 2023. u Toremolinosu

Prethodnog vikenda je u sunčanom Toremolinosu kod Malage održano ovogodišnje Međunarodno kvizing prvenstvo, najjače i najmerodavnije kvizaško takmičenje na svetu, uz učešće dvojice takmičara iz Srbije, Ivana Andonova i Dušana Torbice.

Trodnevna revija vrhunskih kvizova u španskom letovalištu donela je pregršt zanimljivih rezultata, a ako bi ishod takmičenja trebalo izraziti u dve reči, najbolji opis bi bio – smena generacija. Pobednik najvažnijeg kviza – onog opšteg – je Dean Kotiga iz Hrvatske, srebro je osvojio mladi Englez Daud Džekson, dok su bronzu podelili Amerikanka Viktorija Grous i Finac Tero Kaliolevo, jedini od osvajača medalja koji je na najvišem nivou svetskog kvizinga već dobrih 15-20 godina. Na ovom kvizu, oba naša igrača su završila u gornjoj polovini tabele – Ivan je zauzeo 31, a Dušan 68. mesto od 148 učesnika. Posebno treba istaći Dušanovo učešće u finalu za igrače do 30 godina, u koje je ušao „na mala vrata“ s desete pozicije, da bi se kroz 20 završnih pitanja probio do sjajne sedme pozicije pored nekih starijih i iskusnijih kvizaša. Ovo takmičenje je osvojio već pomenuti Daud Džekson.

Ekipno prvenstvo je po prvi put osvojila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, koja je na ubedljiv način u finalu savladala Belgiju, dok je bronzu osvojila Engleska. Naši igrači su ovo takmičenje igrali u paralelnom Aspirational Cup-u, saigrači su im u ekipi We’ll See bili Prahar Gupta iz Švajcarske i Bart Lekomt iz Belgije, a nastup vrlo dobar – borba za bronzu im je izmakla za svega jedan poen.

Andonov i Torbica su se zajedno okušali i u kvizu parova, gde su završili na 30. mestu od 73 para, a zlato su osvojili Norvežanin Tomas Kuloseter i Amerikanka Viktorija Grous.

Što se tiče Club Team Competition-a, drugog ekipnog kviza na takmičenju, tu je Ivan s ekipom Archrivals (Andonov, Gupta, Ruse, Pendlton) zauzeo deseto, a Dušan s Dadaističkom internacionalom (Torbica, Kovač, Prugovečki, Fročer) 29. mesto od 38 ekipa. Zlato su osvojili The Rolling Scones (Kotiga, Vitlok, Trgovec, Džekson).

Ostaju još četiri specijalistička kviza. „Televiziju“ je osvojio Gejlen Čang iz Škotske (Andonov 47, Torbica 67. mesto), „Pop muziku“ Gvido ter Stege iz Holandije (Andonov 17, Torbica 84. mesto), „Geografiju“ Niko Patin iz Belgije (Andonov 60, Torbica 63. mesto), a „Književnost“ na deobi Viktorija Grous iz Sjedinjenih Američkih Država i Dean Kotiga iz Hrvatske (Andonov 51, Torbica 65. mesto).

Uz napomenu da su neki od odgovora na kvizovima bili Vesna Vulović, Natalijina ramonda i Na Drini ćuprija, napominjemo da nas sledeće godine očekuje treća Kviz olimpijada, gde ćemo, nadamo se, imati i reprezentaciju Srbije u ekipnoj konkurenciji. Kompletne rezultate Međunarodnog kvizing prvenstva 2023. možete videti ovde https://internationalquizzingchampionships.com/results/.

Ostavite odgovor