Izveštaj sa Evropskog prvenstva u kvizingu u Sofiji 2019.

Izveštaj sa Evropskog prvenstva u kvizingu u Sofiji 2019.

Izveštaj sa Evropskog prvenstva u kvizingu u Sofiji 2019.

U bugarskoj prestonici Sofiji proteklog vikenda je održano 16. po redu Evropsko kvizing prvenstvo na kojem je nastupilo preko 200 igrača iz 20 zemalja Evrope, ali i Australije, Indije, Kanade i SAD, a Srbiju su sa uspehom predstavljali Braca Kundalić, Vanja Tomašev, Bojan Lukić i Ivan Andonov.

Po običaju, program je prve večeri otvoren kvalifikacijama u takmičenju nacija, na kojem je naša reprezentacija zauzela veoma solidno 10. mesto od 19 ekipa (sa 51 od mogućih 100 bodova). Sva četvorica članova tima su ravnopravno doprineli ovom rezultatu, čime se još jednom pokazalo da za ozbiljne kvizove nije dovoljno samo redovno kviziranje i učenje, već se mora imati duboko organsko znanje i „kliker“ za zaključivanje odgovora do kojih se može doći logičkim razmišljanjem.

Narednog jutra usledili su najpre specijali. Bojan, Ivan i Braca okušali su se u rešavanju testa iz scenskih umetnosti, dok je Vanja radio biznis kviz, da bi se kasnije svi zajedno oprobali iz geografije, što se ispostavilo kao dobra odluka jer se drugi kviz u to vreme, onaj na temu televizije, pokazao veoma teškim. Vanja je na biznisu zauzeo 62. mesto od 71 takmičara, dok je na scenskim umetnostima, koje je rešavalo tačno 100 ljudi, Ivan bio 44, Braca 51, a Bojan 74. Na geografiji, specijalu sa rekordnih 145 rešavača, Ivan je zauzeo 34. mesto, Bojan 54, Vanja 60, a Braca 67. mesto. Ne smemo zaboraviti da pomenemo zlatnu medalju u scenskim umetnostima koju je za Hrvatsku osvojio poznati kvizaš i pozorišni reditelj Mario Kovač, kojem ovim putem od srca čestitamo.

Usledila je pauza za obilazak grada, nakon koje je krenula individualna „stotka“, kviz koji za većinu takmičara predstavlja najvažniji događaj prvenstva. Ovaj kviz je bio nešto lakši i „igriviji“ od „individualaca“ na prethodnim prvenstvima, što je savršeno leglo našim kvizašima koji su postigli izuzetne rezultate. Dobili smo dvojicu Srba u najboljih 50 evropskih kvizaša – od 201 igrača Ivan je zauzeo 36, a Bojan 44. mesto; Braca se takođe našao u gornjoj polovini tabele na 97. mestu, dok je Vanja 140.

Deset najboljih kvizaša iz ovog kviza plasiralo se u finale, koje je održano iste večeri, a u njemu se prvi put našao jedan hrvatski takmičar – Dean Kotiga. Njegovom drugu iz ekipe Krešimiru Kiri Štimcu plasman u finale je izmakao za dlaku (13. mesto, to jest 12. ako se računaju samo Evropljani), te i njima dvojici ovim putem upućujemo čestitke. Nakon 20 pitanja u nikad uzbudljivijem finalu evropski prvak je po prvi put postao Englez Ijan Bejli ispred još jednog Engleza Kevina Ešmana i Finca Tera Kalioleva, dok je Irac koji nastupa za Englesku Patrik Gibson tek nakon gledanja dodatnih kriterijuma ostao bez medalje.

Ovo nije bilo sve za drugi dan – usledio je i takozvani Clubs Championship koji se igrao u mešovitim ekipama od po četiri člana. Bojan, Braca i Vanja su zajedno sa pomenutim Mariom Kovačem nastupili pod imenom „Natrula koalicija“ i osvojili 26. mesto od 52 ekipe, dok je Ivan sa Hrvatom Nevenom Milijićem i Holanđanima Gidom Ter Stegeom i Didrikom Van Elstom pod imenom „MC Escher 3.0“ bio 20-plasirani.

Treći i poslednji dan doneo je takmičenje parova i finale ekipnog kviza. U parovima je od naših takmičara najbolju partiju prikazao Bojan Lukić zajedno sa Amerikancem Krisom Gohinom, zauzevši 26. mesto od 105 parova, Ivan Andonov je sa Holanđaninom Didrikom Van Elstom bio 55, dok su Braca Kundalić i Vanja Tomašev kao par zauzeli 84. mesto.

Nakon parova je usledilo ekipno finale u kojem su Englezi pobedom protiv Belgijanaca povratili titulu prvaka Evrope nakon što je prošle godine u Veneciji trijumfovala Norveška, ovaj put bronzana, čime je i završen ovaj trodnevni praznik kvizinga.

Sledećeg novembra je na programu druga Kviz olimpijada koja će se održati u Krakovu i na kojoj očekujemo da naši igrači barem ponove, a nadamo se i nadmaše veoma dobre rezultate sa ovog prvenstva.

Na ovom linku možete pogledati kompletne rezultate.

https://www.europeanquizzingchampionships.com/results/

Ostavite odgovor