Izveštaj sa Evropskog kvizing prvenstva u Veneciji

Izveštaj sa Evropskog kvizing prvenstva u Veneciji

Izveštaj sa Evropskog kvizing prvenstva u Veneciji

Proteklog vikenda je u Veneciji održano 15. Evropsko prvenstvo u kvizingu. U tri dana “hardkor” kvizinga stalo je preko 800 pitanja, preko 200 učesnika i nebrojeno mnogo novih poznanstava, a Srbiju je ovaj put predstavljao samo Ivan Andonov.
Ove godine smo videli neka lepa osveženja. Ekipni kviz je prvi put osvojila Norveška i tako postala tek četvrta zemlja sa tim naslovom posle Engleske, Belgije i Finske. Individualnu titulu je odbranio Englez irskog porekla Pat Gibson, ali su mu se na postolju pridružila dva Belgijanca – Tom Trog i Roni Svigers, inače članovi belgijskog tima koji je poražen od Norveške u ekipnom finalu. Svigers je takođe zajedno sa Fincem Terom Kaliolevom trijumfovao u kvizu parova. Održana su i četiri specijalistička kviza i još nekoliko takmičenja, a kompletne rezultate možete pogledati ovde.
(ako želite da se informišete o tome ko je u Clubs i Aspirational takmičenju bio u kojoj ekipi, to možete videti na istom vebsajtu u odeljku Event.)
Ivan Andonov je ostvario vrlo dobre rezultate – na indivudualnom kvizu je bio 48. sa 55 tačnih odgovora, uz 18. mesto na muzičkom kvizu i 28. mesto u parovima sa Holanđaninom Abelom Gilsingom. Treba reći i da je njegovom timu na Aspirational Cupu plasman u najbolja četiri izmakao za samo jedan odgovor.
Ove godine su inače pitanja bila primetno teritorijalno uravnoteženija, pa smo tako iz naših krajeva između ostalog imali Marka Kraljevića, Šandora Petefija, Karlovački mir, Ilindenski ustanak i Igora Kokoškova.
Ako ne bude neplaniranih promena, EQC 2019 održaće se narednog novembra u Sofiji, te se zbog blizine grada domaćina nadamo da će Srbija tamo imati ekipu kao što ju je imala prošle godine u Zagrebu.

Ostavite odgovor