Izveštaj sa prve Kviz olimpijade

Izveštaj sa prve Kviz olimpijade

Izveštaj sa prve Kviz olimpijade

 

Od četvrtka do nedelje prethodnog „produženog vikenda“ u prestonici Grčke i kolevci olimpizma Atini najjači kviz takmičari sveta nadmetali su se na prvoj Kviz olimpijadi, u organizaciji Međunarodne kvizing asocijacije (IQA). Oko 200 „živih enciklopedija“ iz 26 zemalja takmičilo se pojedinačno, u parovima i u ekipama, a našu zemlju su dostojno predstavili Todor Milak i Ivan Andonov.

Centralni događaj prve večeri bilo je takmičenje četvoročlanih državnih ekipa, a na ista pitanja su odgovarale i ostale (među kojima i naše) kvizadžije u okviru Aspirational Cupa, u kome su dozvoljeni mešoviti sastavi. U ovom paralelnom takmičenju pobedila je Engleska B ispred tima Belgian Anarchy, najavivši tako za poslednji dan Olimpijade veliko finale A timova dve vodeće kvizaške nacije sveta. U meču za bronzu, koji je za dlaku izmakao sjajnoj petoplasiranoj ekipi Hrvatske, Norveška je savladala Vels. Od naših predstavnika u Aspirational Cupu, Ivan je sa svojom mešovitom ekipom osvojio 11, a Todor 17. mesto od 27 timova.

Drugi dan je bio rezervisan za izuzetno dinamično i zahtevno takmičenje u specijalističkim kvizovima. U šest termina su se paralelno održavala po dva kviza, svaki od po 50 pitanja, pa su takmičari morali da se opredeljuju između oblasti klasičnog („high-brow“) i pop-kulturnog („popular“) znanja. Aktuelni svetski šampion i najuspešniji takmičar Olimpijade, Englez Kevin Ešmen, pobedio je u 4 od 6 kategorija klasičnog znanja, dok je u pop-kulturnim oblastima najuspešniji bio Irac Lorkan Daf. Od naših takmičara najbolji pojedinačni plasman ostvario je Ivan, osvojivši 11. mesto u filmskom kvizu sa 23 tačna odgovora (pobednik Olav Bjortomt imao je 36). Ovo nije bio kraj programa drugog dana, jer su posle večere održana još čak tri takmičenja – prilično haotični brzinski kviz (pobednik mladi Amerikanac Brendon Sonders), vrlo interesantni nokaut kviz (gde je slavio Norvežanin Tore Heliks Van Dal) i „za laku noć“ redovno izdanje kviza Hot100, za koje nisu bile predviđene medalje.

kviz-olimpijada-medalje

Trećeg dana je održan individualni kviz, centralno pojedinačno takmičenje Olimpijade. Najpre je 160 učesnika rešavalo test od 100 pitanja iz kojeg se najboljih 10 plasiralo u finale. Ono se nešto kasnije odigralo na taj način da je publika sastavljena od ostalih kvizadžija mogla uživo da prati situaciju na dva video-bima. Deset finalista su redom bili: Olav Bjortomt (Engleska), Kevin Ešmen (Engleska), Patrik Gibson (Engleska), Holger Valdenberger (Nemačka), Roni Svigers (Belgija), Igor Habal (Estonija), Didije Brijer (Francuska), Radž Duvalija (SAD), Tomas Kuloseter (Norveška) i Tero Kaliolevo (Finska). Naš Ivan je podelio 91-97. mesta sa 40 poena, a Todor je završio na podeli 145-152. mesta sa 31 poenom.

U finalu se desilo malo iznenađenje. Naime, iako su sva trojica prvoplasiranih Engleza u prošlosti osvajala svetska i/ili evropska prvenstva, ipak je prisutne pomalo iznenadio briljantni nastup Olava Bjortomta, koji je „skinuo skalp“ saigračima Kevinu Ešmenu i Patriku Gibsonu. Inače, Gibson je osvojio bronzu u nokaut (sudden death) doigravanju protiv Belgijanca Ronija Svigersa, a zanimljivo je da odgovor na prvo pitanje nisu znali ni jedan ni drugi, a naš Ivan koji je sedeo u publici jeste (tražilo se ime grupe jezika kojoj pripadaju gruzijski i njemu srodni jezici). To nam govori da su i najjači svetski kvizomani ljudi od krvi i mesa i da bi naši najperspektivniji takmičari, pre svega zlatni i srebrni sa poslednjeg prvenstva Srbije, Bojan Lukić i Žarko Stevanović, predanim radom i redovnim treningom sivih ćelija mogli i te kako da zaprete ovim svetskim veličinama.

U večernjem delu programa održano je klupsko takmičenje, ponovo u ekipama od po 4 člana, u kome su ovaj put Belgijanci nadmašili Engleze. Todor je ovde sa svojom starom interkontinentalnom ekipom osvojio odlično 9. mesto, dok se Ivan pridružio hrvatskim majstorima kviza i sa njima se smestio tačno u centar tabele, na 24. mesto od 47 ekipa.

Poslednjeg dana Olimpijade održana su još dva izuzetno zanimljiva takmičenja. Jutarnji deo bio je rezervisan za takmičenje parova, u kome su Ivan i Todor zajedničkim snagama branili boje naše zemlje, završivši na 56. mestu u konkurenciji 85 ekipa i odgovorivši tačno na 43 od 100 pitanja. Da su imali samo malo više koncentracije i osvojili još 3-4 poena, našli bi se u gornjoj polovini tabele, ali i ovaj plasman je za svaki respekt na ovako jakom takmičenju. Pobednički par bio je, pogađate – Ešmen-Gibson, i to sa neverovatnih 76 poena.

Poslastica je ostavljena za kraj – finale timova i obračun Engleske i Belgije, koje je voditelj finala Arko Olesk okarakterisao kao „superklasiko“. Sistem finala je takav da se kreće od nule, na video-bimu se nalazi 30 oblasti sa po 3 pitanja, koja se ugrubo mogu podeliti na teška, veoma teška i superteška. Prvih 15 odabranih oblasti boduju se sa 2 poena po tačnom odgovoru, dok je druga polovina finala donosila 3 poena po tačnom odgovoru. Englezi su na samom početku napravili razliku koju su do kraja ujednačenim tempom uvećavali. Konačan rezultat: 99:65. Treba istaći da se u ovom ekipnom finalu prvi put u istoriji ovakvih mečeva desilo da u jednoj oblasti (mitološka bića) ni jedna ni druga ekipa ne zna nijedan odgovor, a bar neko iz publike zna svaki od tri. Onda možete misliti o kakvom se nivou pitanja radi.

Kroz sva četiri dana, kviz nadmetanja su krajnje profesionalno i nadasve šarmantno vodili čelnici IQA Kris Džons (Engleska), Stiven de Kojster (Belgija), Arko Olesk (Estonija), Dr Anurakšat Gupta (Indija) i Džejn Alen (Engleska), dok su u revijalnom delu program vodili Amerikanci predvođeni predstavnikom svoje asocijacije Polom Bejlijem i velikom zvezdom tamošnjeg televizijskog kviza Kenom Dženingsom. Na samom zatvaranju, oni su i zvanično predali kandidaturu Njujorka za domaćina sledeće Kviz olimpijade.

Nama ostaje da čestitamo Todoru i Ivanu što su na dostojan način predstavili Srbiju, ali i da predanim radom i povećanjem brojnosti postepeno podižemo plasman naših kvizadžija na međunarodnim takmičenjima, što je vrlo opipljiv i realan cilj. Za kraj ovog izveštaja, posavetovali bismo sve naše zaljubljenike u kviz da u potpunosti otvore um i zaborave izgovore poput „koga to zanima“, jer takav pristup na ozbiljnim takmičenjima odavno ne prolazi.

Sve rezultate sa prve Kviz olimpijade možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor