• Народног фронта 26, Нови Сад

Шампионат Србије у квизингу

Отворено државно првенство Србије у квизингу одржава се једанпут годишње, друге суботе у октобру. Право учешћа на такмичењу имају сви љубитељи квизова из Србије, али и такмичари из земаља региона. Шампионат је конципиран на два нивоа такмичења у појединачној конкуренцији.

Први ниво представља класичан вид надметања током ког се решавају тестови, рађени према правилима Светске квизинг асоцијације. Тест се састоји из 240 комплексних питања распоређених у 8 тематских целина (свет, забава, култура, наука, животни стил, историја, медији, спорт), а поједина питања су праћена адекватним фотографијама, краћим видео-клипом или музичком подлогом. Тестови се решавају у два блока од по 60 минута, с полусатном паузом између блокова. Бодовање тестова се врши према правилима Светске квизинг асоцијације, према којима сваки тачан одговор носи по 1 поен (максималан број поена је 210, јер се из масе освојених бодова изузима број поена остварених у „најслабијој области“). Резултати остварени на овом нивоу уједно представљају званичне резултате Шампионата.

Други ниво такмичења је ревијалног типа, а учешће на овом нивоу узимају сви присутни такмичари. Надметање представља модификовану верзију ТВ квиза и одвија се по турнирском систему; одговори се дају усмено, а победник на овом нивоу осваја посебну титулу, која у коначном следу не утиче на формирање званичне ранг-листе такмичара.

Целокупне тестове са претходних такмичења можете погледати овде.

Историјат Шампионата пре званичног оснивања Српске квиз асоцијације и досадашњи победници:

2011. Перлез

 1.  место: Вања Томашев
 2.  место: Радомир Јоцић
 3. место: Душан Ивановић

2012. Панчево

 1. место: Ацо Брајковић
 2. место: Жељко Грошета
 3. место: Вања Томашев

2013. Перлез

 1. место: Вања Томашев
 2. место: Александар Дивовић
 3. место: Бојан Лукић

2014. Перлез

 1. место: Жарко Стевановић
 2. место: Милица Јокановић
 3. место: Вања Томашев

2015. Перлез

 1. место: Вања Томашев
 2. место: Зоран Хорватов
 3. место: Радован Вишковић